Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba (Szállj a dallal! 1.)

Fülszöveg:

„Hanna, a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét. Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között? Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal. Bunkó srácból is lehet álompasi? Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani. Az első szerelem tényleg az utolsó marad? A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől. De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát? Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti. Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…”

Véleményem:

Sziasztok! 🙂

Itt lennék egy újabb értékeléssel ezúttal Rácz-Stefán Tibor Mikrofonpróba című regénye kerül középpontba, amely a Szállj a dallal sorozat indító kötete. A történetet öt fiatal gimnazista szemszögéből ismerhetjük meg név szerint Hanna, Dávid, Áron, Máté és Xiera. A kötet Áron szemszögéből indul, amitől enyhe sokkot kaptam, hiszen az ő karakterével találkoztam már egyszer Tibor, egy másik könyvében. Ugyan ez érvényes Dávidra Áron párjára, jó volt velük újra találkozni, olyan érzésem volt mintha a Fogadj el folytatását olvasnám de csak kicsit, hiszen már egy teljesen másik történet szálat kaptam. Áron és Dávid immáron Balassagyarmatra járnak egy bentlakásos középiskolába. Dávidot nagyon megviselik a Szép Remények gimnáziumban történetek ebből kifolyólag rettentően keveset eszik ezért rohamosan elkezd fogyni, továbbá beszélni sem hajlandó, mert nem akar újra közel kerülni az emberekhez fél az újabb csalódástól.

Hanna a regény egyik lány főszereplője, aki bátyjával él. Kénytelenek Balassagyarmatra költözni az említett bentlakásos gimnáziumba rossz anyagi körülményeik miatt. A történet során Hanna került hozzám a legközelebb leginkább azért mert már az első perctől kezdve tudtam vele azonosulni. Kezdődött azzal, hogy könyv rajongó olyannyira, hogy blogot is vezet. Úgy éreztem időnként, hogy Hanna az író szócsövét akarja megtestesíteni, amikor az olvasásról vagy a blogolásról írt. A könyv másik lány főszereplője Xiera, aki egy kínai lány, de világéletében Magyarországon élt ebből adódóan magyarnak is vallja magát. De az iskola diákjai csak a kínai lányt látják benne, ami miatt rengeteg bántalmazás éri a lányt. Végül a történet utolsó főszereplője Máté, ő egy laza srác, aki szinte már hobbi szerűen űzi a másoknak való beszólogatást, de ugyanakkor nagyon nagy szíve van. Annak ellenére, hogy az öt főszereplője mennyire különböző karaktereket formáznak meg még is egy baráti társaságot alkotnak, nagyon szeretik egymást és a legnagyobb bajban is egymás mellett állnak.

Csakhogy az iskolájukról kiderül, hogy anyagi problémákkal küzd nincs már elég pénzük, hogy fenntartsák hétvégén is a kollégiumot, ezért Hannának cselekednie kell, hiszen a tesójával nem tudna hol lakni a hétvégeken. Azt szeretné, ha benevezné a suli egy énekversenyre, a kérdés vajon sikerül elérni-e a célját? És ha igen ez milyen következményeket vonzz maga után?

A cselekmény elég változatos, mivel egyszerre több szálon fut a történet, köszönhetően a váltott szemszögeknek, mindegyik szemszög E/3-as elbeszélést kapott aminek az elején nem örültem annyira. De Tibor annyira könnyeden vezeti a történetet, hogy egy cseppet sem zavart a regény olvasása közben. Bár a főszereplők mind nagyon különbözőek egy dolog azonban közös bennük egyikük élete sem mesébe illő. Mindegyikük komoly problémákkal küzd, amelyek igazán élethűvé teszi a regényt. A borító szép és egyszerű ugyanakkor a történet főbb motívumai vannak kiemelve, ami nekem kifejezetten tetszik, a bordó hátoldal mellett.

Összegezve: Bár tisztában voltam vele, hogy egy sorozat első kötetét olvasnom bíztam benne, hogy az író nem fog megkínozni egy függővéggel de nem így történt (köszönöm Tibi 😀 ❤ ) . A zenés téma könyvekben nálam sosem jön át annyira, pláne ha éneklésről van szó, hiszen azt olyan nehéz írásban érzékeltetni ezzel szemben Xiera tánc iránti rajongása valamit az hogy milyen jó párost alkotott Áronnal teljesen elvarázsolt. Ismét nem csalódtam Tibor hozta a már jól megszokott színvonalat. Ha szereted a gimis ugyanakkor elgondolkodtató történeteket akkor meleg szívvel ajánlom neked a Mikrofonpróbát. Már csak azt tudom mondani, hogy türelmetlenül várom folytatást. 🙂

Ha a te érdeklődésedet is felkeltette a könyv az alábbi linken megtudod rendelni:

https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/racz-stefan-tibor-mikrofonproba-szallj-a-dallal-1-7894

Értékelés: 5/4,5

Ami tetszett: Leginkább Hanna karaktere.

Ami nem tetszett: Áron és Dávid egymással való vívódása már a végén kezdett idegesítővé válni.

Kedvenc idézet: ,, Amíg virtuális papírra veti a gondolatait, megszűnik a külvilág. Csak a történet pörög a fejében, szinte újraéli a cselekményt, ismét feltörnek benne az olvasás közben tapasztalt érzések, a vidám pillanatok, a váratlan meglepetések vagy a romantikus, humoros jelenetek utáni mosolyhegyek. Csak gépel, a szöveg egyre duzzad, de még mindig úgy érzi, hogy nem mondott el mindent. ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s